"...andai kamu berasa dunia ini terlalu sempit utk kamu lakukan dakwah, tadahlah tangan ke langit kerana di sana luas rahmat Tuhan yang maha indah..."
(HAMKA)

: Aku tidak memiliki sesiapa dihatiku kecuali Allah~

Santuni Remaja Kita

Ditulis oleh ...:: MeNiTi HaRi ::... Saturday, 2 January 2010


Hilai tawa remaja berderai di depan menara berkembar gah di Malaysia. Penuh, padat, kelam kabut, itulah suasana yg boleh aku gambarkan di KLCC sewaktu ramai manusia dari pelbagai agama, bangsa berkumpul untuk meraikan tahun baru 2010. Ntah, apa yg mereka inginkan aku pun tak pasti.

31 Dis 2009, 7.45 mlm. aku keluar dari CFSIIUM sebaik sahaja solat magrib di masjid kolej islam. Niat pertama actually nk ke rumah kakma, jenguk baby baru dia yg baru keluar 28Dis baru2 ni. Mak aku pun ade kat cini, nk jumpa mak. ayah dh balik trg sbb biasa, ad komitmen yg len. Dijadikan cerita, jmpa budak2 usrah KARISMA aku kat tgh2 jalan. tnye2, dorg nk ke KLCC untuk program Santuni Remaja+edar risalah. rasa nk join skali la plak. alang2 kan terus ikut dorg tp b4 dat dah gtau ketua usrah sendiri khadiran ak.

kat sana, yaAllah, ramainye org.. duk tngok air, menunggu bunga api. kami rakan2 usrah terdiri daripada anak2 usrah karisma dan anak2 MHI dari kedah. Kitaorg dibahagikan beberapa kumpulan, sisters2 dan brothers2. YaAllah, sisters2 usrah nmpk solehah semuanya tp niat sebenar bkan nak mencari!ish. niat sebenar untuk ikuti program, santuni remaja.

Aku dimasukkan kedalam group uia yg dicampur skit adik2 MHI. bergerak slow2 cuba dekati remaja, mudah? pada fikiran tapi ia perlukan hati yg tabah, kuat. btol!memang mula2 aku tak terdaya, pada fikiran nk santuni remaja, tpi diri? tapi bila difikirkan semula, tu semua mind setting. .kene ubah sendiri. stgah jam berjalan2, dpt jgk berjumpa remaja2, bercakap2 dgn mereka. Pengalaman dikongsi, huh.mmg variety.

Penat? ya, tapi kemanisan iman tu yg mereleaskannya. balik semula ke masjid assyakirin dpt tngok konsert live UNIC, forum pe ntah tak sempt nk ikuti. tpi dpt tngok full konsert, best2. sampailah kemuncak, tahun baru.. dpt tngok bunga api plak.. RM80,000 harga tembakan bunga api tu saja. yaAllah, beli kereta sebuah pun boleh.

next, letih kan. naik tido ats masjid sbb keesokan ada qiam. lepas subuh, pagi2 lagi baru ke klcentral, naik komuter ke batu tiga.tak penah balik pagi2 buta ke umah akak, aritu jdi permulaan. huh.pengalaman baru kot.santuni remaja bandar.

3 perkongsian

  1. program tu dekati remaja2,lps tu ckp2, sambil edar risalah ke,Akh.
    Pengalaman tu hak sedapnye,susah nk dpt. Remaja ni kite kene wat mcm kwn sendiri,wat ramah,baru boleh masuk.


    p/s: bila x tau dik iela nk on9,kalau x boleh wat huru-hara blog Akh same ye mcm dulu

     
  2. shine Says:
  3. bestnye program ni,tringin nk join lg...dh lame x join progrm cmni..tringat kenangan dulu, edar risalah kat non muslim ttg islam...

    pengalaman,harta yg paling berharga~~~

     
  4. akhmarzuqi Says:
  5. ye2.camtula b2.mmg best pengalaman tu. manis akan kita dapat.i.Allah kalau ikhlas...

    shine jauh di bumi ambia: kenangan dulu mmg jauh berharga. ambikla masa mengimbau.hehe

     

Pemilik Sementara

My photo
"To love someone is nothing, to be loved by someone is something, to be loved by someone you love is exciting, BUT to be loved by Allah is everything." Boleh dihubungi melalui: [ym][email]marz_focus91@yahoo.com

Pesanan Untuk Saya

Waktu Solat

Koleksi Gambar Kenangan

.

Beli Jongkong EMAS 999.9%


email/ym: marz_focus91@yahoo.com

Posts Glamor