"...andai kamu berasa dunia ini terlalu sempit utk kamu lakukan dakwah, tadahlah tangan ke langit kerana di sana luas rahmat Tuhan yang maha indah..."
(HAMKA)

: Aku tidak memiliki sesiapa dihatiku kecuali Allah~

Berprogram ke Kg. Pantos & melawat Cameron.

Ditulis oleh Muhammad Marzuqi Wednesday, 14 April 2010

"Dan hendaklah kamu satu puak menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam) dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji) dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya.(ali-Imran:104)

*Bismillahirahmanirahim* Seperti sudah lama tak menulis. Bukan aku bosang menulis atau letih, tapi ada perkara lain yang perlu difokuskan lagi. ape dia tu ah? pelajaran of course paling utama dan skrg tgah mengupdate laman sesawang PERKIM Club IIUM PJ. klik disini untuk ke lamannye! Laman ni sudah lama bertapak, dihostkan seperti blog ni jgak, blogger [dot] com, cumanya aku rase perlu ada sedikit suntikan supaya laman tu nampak lebih lawa dari sebelumnya, walaupun takla selawa mane. *Biar nampak formal ckit.* itu antara tujuannya. Itu yang termampu skrg ni kami buat,dbwh nama biro DnP, dgn kelajuan wimax dan broadband pnjman kawan2, adala semangat skit nk buat keje.
Oppss, lari daripada tajuk.Program kali ini*9-11april2010* adlah ke Perkampungan Orang Asli, Kg. Pantos. Lebih dikira follow up program la. Semuanya sama, maksud aku format aktiviti disana sbgai contoh beramah mesra dgn org kampung, makan bersama mereka, masak bersama mereka, aktiviti sukan, berperahu cari pucuk paku, pengisian agama di malam harinya dll.
ni time bro2 di cameron highland
Ramai sahabat2 lain tak dapat ikuti program kali ni, ada yang ada exam, ada yang tak dapat kelulusan parents, ada yang ada kerja di kg halaman sendiri. Betol kata pkcik md.Nor, Allah yang memilih antara kita untuk berdakwah dijalannya. Kali ni aku dan kakAisyah lead untuk uruskan peserta dari UIA. Dan kali ini juga ramai yang nak pergi. Alhamdulillah, semua yg ready pergi dpt pergi walaupun hanya 2 kenderaan digunakan*muat* untuk 18 org+barang2 lagi. Percaya atau tak, kene percaya jugak. *Kun,fayakun.*

knpe aku sorg bro?yg lain makan!
Dapat naik bot lagi+kene pacat. Kali ni sebenarnya tak menggunakan bot pun untuk ke perkampungan tu. Tapi aku dapat naik bot ni bila nak ambik pucuk paku, pkcik Md. Nor minta aku lead 5 org *bro+sis* utk mencari ulam tu. Alhmdulillah, semua dapat pengalaman naik bot, kaklini yg kene pacat, kakfifah,kakida,hafiz dan firdaus. Aku dan hafiz pun kene pacat. dh lame tak berkenal-kenal dgn binatang ni, kali ni ada peluang plak. Nak bongkar rahsia skit, dorg ni cari pucuk paku tu skit je, yang selebihnya abg yg bawak bot tu.*hahaha*. Kalau bro yang tak kenal pucuk paku tu bolehla brkire ckit, tapi sis pun mcam lebih kurang je. *Ambik gambar je lebih, termasuk aku ni.*huk3

Ape yang best selepas itu, kami dapat makan angin seketika di Cameron Highland. Menikmati udara sejuk dan buah2an kat sana memang suatu pengalaman yang manis skali. Kalau dulu dpt berkelah di Janda Baik, kali ni hadiah yg kami dapat di Cameron.

Program seterusnya? Ke Kg. Harung dan kemudian Jengtel. Penyertaan utk program di kg. Harung dh full dah. Kg. Jentel blom dikhabarkan lagi, yg aku dpt info ni dari Pak Karem je. Maaf atas segala kekurangan dri pelbagai sudut. Mohon nasihat dari semua. *Moga Allah redha kerja kita.*

6 perkongsian

  1. Beejan Says:
  2. pacik tu syariff md nor ke? pakai spek tk?

     
  3. marzuqi Says:
  4. dia Md. Nor keje polis kat sentol.

     
  5. kak aisyah Says:
  6. keje polis kat bukit aman la qiqi.

    amboi2 sedap je ngate rumate akak kat sini.nnt akak nk suh dia baca la post ni.konfem qiqi kena pancong cara saw.hahax

    (betapa org yg menyiang pucuk paku itu mengutuk pemetik2 pucuk paku yang memetik paku2 tua.hahax)

     
  7. marzuqi Says:
  8. hahax,yke.akak tuko ar,mlas nak edit..kaklini ker?huk3. dia takpe.huhu..

     
  9. hehe..at least berjaya gk kutip wlu satu pucuk paku kan? klu org tnya, prnh petik x, bolehla jwb "pernah!!"
    hehe...
    pacat tu memang la..first time in my life n hope wont happen for the rest of my life!!
    kak lini akn cek btol2 lain kali!!hehe
    it was momentous experience i wont forget~~
    thanks k.

     
  10. marzuqi Says:
  11. akak2.sian kat akak.tapi saya kene 2 pacat.sian agi saya.bnyk darah makluk tu isap.huhhuu...
    moga selamat2 ye kite..

     

Pemilik Sementara

My photo
"To love someone is nothing, to be loved by someone is something, to be loved by someone you love is exciting, BUT to be loved by Allah is everything." Boleh dihubungi melalui: [ym][email]marz_focus91@yahoo.com

Pesanan Untuk Saya

Waktu Solat

Koleksi Gambar Kenangan

.

Beli Jongkong EMAS 999.9%


email/ym: marz_focus91@yahoo.com

Posts Glamor