"...andai kamu berasa dunia ini terlalu sempit utk kamu lakukan dakwah, tadahlah tangan ke langit kerana di sana luas rahmat Tuhan yang maha indah..."
(HAMKA)

: Aku tidak memiliki sesiapa dihatiku kecuali Allah~

Kisah remaja yang jatuh cinta pada uniknya teladan daripada penciptanya.

Ditulis oleh Muhammad Marzuqi Tuesday, 6 April 2010


"kemudian apabila kamu membulatkan tekad, maka bertawakallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakal kepadaNya." Al-Imran 3:159

monolog | macam mana nak pergi Kajang ni, hari isnin ada kelas, jumaat kene pergi Nilai, sabtu baru balik, ptg mgkin sampai. Ahad ada rehlah, ptg baru balik.hurm...pening2.PIKIR2!
ye! aku ada penasihat, kenapa aku tak minta tolong daripada dia. Ya Allah terima kasih bagi aku jalan penyelesaian.

Dalam duk pikir camne nak bagi cek kepada Yayasan Pembangunan Nur Hikmah dalam waktu yang agak 'rapat2' ni, banyak perkara yang aku belajar tentang pengurusan masa. Al-As'r, masa lagi, tapi still terleka & lalai dgn urusan sia-sia @ tido.tido sia-sia ker?*ada certain time* Minggu lepas penolong aku msg utk minta dtg jumpa untuk sign surat keluarkan duit dari finance. Respond aku mudah, sbb dia ada juga update dgn aku ttg hal ni dulu @ skrg. Yang aku kurang suka @ berminat bila orang yang kurang reti bekerja dgn kumpulan @ team @ organisasi, buat kerja tapi hanya dia je yang tahu, tak dikhabarkan kepada leader yang lebih patut @ wajib tahu. Bukan nak mengatakan diri aku ni pandai bekerja, tapi sekadar pengalaman @ praktikal daripada bimbingan orang terdahulu juga.Pengajaran kepada pembaca yang berorganisasi atau ingin berorganisasi.

Print surat , tandatangan & luluskan dgn madam Humaiyah, Deputy Dean STAD then trus hantar ke finance. Mudah, jika sama-sama memahami cara kerja. Finance minta datang semula next week,*this weekla* untuk ambik cek. Penolong aku uruskan hal ni, dia pergi ambik dan bagi kat aku. Tekad untuk settlekan minggu ni juga, alhamdulillah dapat permission daripada lecturer keluar awal kelas then jumpa ustaz untuk pergi ke Yayasan. Yayasan tu kat Kajang, *jauh*,ramai sahabat yang tinggal kat KL ni cakap jauh dan jauh. Tapi bila pergi, tak sampai setengah jam pun. Pegi jam 11 pagi & balik semula jam 1.15 ptg sempat makan tghari lagi. Allah bagikan kita kemudahan, alhamdulillah. Perjalanan lancar tanpa trafik jam. Dapat kenal orang yayasan & cara pengurusan diorg & warisan kewangan diorg & mcam2 lagi.

Lihat, kadang2 kita tak terpikir yang penyelesaian itu sangat mudah lebih2 lagi bab masa ni.Walaupun masa tu pedang @ pisau @ pistol. Pe orang cakap, bleh *celok2*. Tapi dalam pengurusan itu mesti dilebihkan akademik @ penghayatan dalam setiap perkara, supaya tiap kerja dilaksankan dapat pahala.*amal umum*. Redha & muhasabah dengan perkara lepas, i.Allah mmbawa kesenangan masa hadapan.

p/s: Lihat Paper Utusan dalam SLOT AGAMA, MEGA page-10. Program ke Perkampungan Orang Asli, kg .Pantos aritu masuk paper la weyh.*GUMbira* terus msg Kak Su," thanx promote kami, Budak2 uia Pj." | "Thanx juga sbb bagi kerjasama, moga istiqomah."

2 perkongsian

  1. Masa ibarat pedang...jika Akh x potong masa, masa akan potong Akh

    ( dlm hikam BA, masa ibarat pedang je,pandai2 tambah pisau ngan pistol,b2 sepak gak)

    kalau masing2 sedar akan tanggungjwb masing2, keje akan jadi mudah

    p/s:kak Aisyah ada kabo, tapi x beli la pula Utusan aritu...

     
  2. marzuqi Says:
  3. ikhas, itu yang perlu dimiliki.harus ada pada pencetus,pelaku. supaya keja dilaksana sentiasa hebat2 dipandangannya=seronok.

    hurm, b2 belila papar tu.ad kot org jual paper lame.

     

Pemilik Sementara

My photo
"To love someone is nothing, to be loved by someone is something, to be loved by someone you love is exciting, BUT to be loved by Allah is everything." Boleh dihubungi melalui: [ym][email]marz_focus91@yahoo.com

Pesanan Untuk Saya

Waktu Solat

Koleksi Gambar Kenangan

.

Beli Jongkong EMAS 999.9%


email/ym: marz_focus91@yahoo.com

Posts Glamor