"...andai kamu berasa dunia ini terlalu sempit utk kamu lakukan dakwah, tadahlah tangan ke langit kerana di sana luas rahmat Tuhan yang maha indah..."
(HAMKA)

: Aku tidak memiliki sesiapa dihatiku kecuali Allah~

Tour UIA Gombak seketika =)

Ditulis oleh Muhammad Marzuqi Friday, 15 April 2011

Bismillahirahmanirahim...

Sekarang saya sedang "tinggal" di UIAM Gombak, rasa macam dah pun masuk belajar kat sini. SubhanaAllah, sejak turun dari LRT Putra, melihat pelajar2 UIA local mahupun antarabangsa berpusu2 naik LRT, saya dah pun merasa auranya. Macam mana auranya? cuma yang merasa mengetahuinya.:D Mesti dah rasa pelik kan, kejap saya di sana, kejap saya disini, kejap saya disitu, adat budak lelaki yang suka berjalan. UIA Gombak menjadi transit saya sebelum berprogram di KLIA, sbbtu saya datang lebih awal dan alang2 tu saya nak menyelami persekitaran, suasana dan sebagainya di sini.*curi peluang*

Kalau boleh, saya nak melawat semua tempat supaya nanti masuk2 je dah tahu segalanya.Jadi, saya ke Kulliyah Economics and Management Sciences, Kulliyah Architecture and Environmental Design, Kulliyah Engineering, Kulliyah Laws, Kulliyah Islamic Revealed Knowledge and Human Sciences. Buat selamba jalan masuk sorang2. Kulliyah lain tak sempat nak jenguk lagi. :) Seronok bila berjalan2 tadi, jumpa orang2 yang tegur kita, terserempak dalam masjid, dalam surau la, kat depan library, kat mahallah. Bercakap2, makan2. Ada yang tak kenal pun tegur. haha...Tapi kita pun kene tegur orang jugak. Jangan tunjuk eksen sangat. Kita tak besar mana pun. :-|

Hurm, tak kisah orang kata UIA biasa je. Tapi saya katakan UIA adalah tempat belajar terbaik. Tak payah pergi belajar timur tengah pun takpe, (tapi kalau dapat pergi, lagi bagus :-)) sbb dah ada sedikit suasana sana kat sini dan orang2 sana pun ramai je. Khatib untuk khutbah jumaat bercakap dalam arab and english kat sini. Setiap surau hidup dengan manusia2 bergelar hamba, sisters and brothers. Roommates kawan saya pelajar antarabangsa, dari Palestin dan Pakistan.:-P Mereka baik, mereka saudara2 kita. Lecturer2 pun sama. Tenang tak? Memang tenang kat sini. Bersyukurlah ye siapa2 yang belajar di UIA! Sejuk je hati melihat suasana bersebelahan bukit. Sebab saya pernah merasai suasana di universiti lain sbbtu saya rasa UIA dah cukup bagus. Saya bercakap soal suasana je ye. Tolong jangan salah faham.:-p

Tak nafikan ada kekurangan. Adat kehidupan, "Selagi ada manusia atas muka bumi ni, selagi tulah kerosakan berlaku" tak kira sesiapapun dia/mereka. Orang2 yang berkuasa pasti dah ready untuk selesaikannya, kita pun fikirkan sekali untuk melakukan lebih kebaikan dan kehebatan lagi. Tapi ingat bila "berjalan/berlari, jangan lupa pandang belakang." :-)




Gratisan Musik
*asyik bercerita.maaf,maaf,maaf...

15 perkongsian

  1. Assalamu'alaikum wbt...

    Seronok membaca entry ni.

    Sy pernah belaja uia sekejap sebelum pindah ke IPG. UIA kt PJ.

    Alhamdulillah.

    Smasa dpt taw boleh msuk UIA, hanya Allah je yg tahu betapa gembiranya hati.

    Smasa mak suruh kuar UIA n pegi IPG, hanya Allah je yg tahu betapa sedihnya hati.

    Tp sy amat yakin akn ketentuan Allah.

    Baca entry anda yg ini membuatkn perasaan rindu kt UIA membuak2...ya Allah....Allah je tahu.

    Sy sgt rindu suasana di sana. Shbt2 di sana....

    Mmg x dpt dinafikan kata2 saudara....selagi ada manusia di muka bumi ini, selagi itulah kerosakan berlaku.

    Semoga berjaya di bumi UIA!

     
  2. NUR SYAZWANI Says:
  3. Salam..saya pernah pergi UIA Gomabak sekali je semasa sekolah sebab ada Pertandingan Debat Ala-Parlimen anjuran UIA..hmmmm...memang suasananya best..maaf saya katakan alam sekitarnya yang best..sebab tepi gunung-ganang,udaranya nyaman, kalau pagi2,kabus sangat tebal..indahnya ciptaan Allah..hihihi..itu je..(^_^)

     
  4. Illusion~ Says:
  5. Slm
    Not every1 can hav a situation like u. I hope I can hav/be in ur situation.
    Actually in main campus is the most challenging part. Trust me.
    I pray dat u can still hav the same situation like now during ur studies in Gombk~coming soon.

     
  6. Once dah pernah pergi UIA Gombak..
    Subhanallah, tak dinafikan sangat cantik=)

    Antara tanda2 kiamat, orang Islam hanya memberi salam kepada orang yang dikenali sahaja..naudzbillah~

    tak sabar nak tengok UIA Kuantan lak camner..^^

     
  7. Illusion~ Says:
  8. Sis dhamira~
    It's true dat UIA Gombak is beautiful.
    UIA Kuantan~is more beautiful in my opinion..especially the mosque which still in construction right now(Kubah masjid cantik)
    ~much more bigger about 1000 hectares.
    ~as far as I know,they still do not hav enough space 4 student 2 stay which lead the final yr student if I'm not mistaken 2 stay outside the campus.

    Jgn nk tgk UIA Kuantan je tapi b'harap smga dpt blajar & graduate dgn jayanya di sne.
    Pensyarah kat sne sme hebat dgn yg kat Gombak.
    Better pegang prinsip ni utk p'sediaan k main
    ~Menuntut ilmu bkn krn nk lepas dr xm tp utk mendekatkn dri ini kpd-Nya.Dgn Izin-Nya ,pasti sis akn dpt merasa kesronokn tahap maksima ble graduate nnt . (^_^)

     
  9. Salam wbt,
    masyaAllah..semua ada pengalaman tersendiri.bagus2.:-)) mane2 tempat, kalau kita appreciate tempat tu, mesti seronok. kalau tak, kita akan rasa tak selesa sampai tamat pengajian sbb kita asyik mencari kekurangan tempat tu. "ish, apelah camni""ala, camni je pun." -monolog x elok...

    Moga kita adalah antara orang2 yang mensyukuri nikmat. ameen..:-))

     
  10. Illusion:
    dont know much about uia kuantan since i've never been there..
    Thanks for the 'picture'=)
    Im already eternally grateful of being UIA's students..
    Really2 looking forward for it..

    Just dreading the new surroundings there since college is a lot tougher than we thought it would be..
    But I know Allah will always be with us if n only if we seek knowledge just because of Him..Mardhotillah right?

    Anyway anyhow,syukran jiddan ya Illusion=)

     
  11. assalamualaikum..

    terasa cemburu pd kawan2 yg brkesempatan utk menuntut ilmu dan berpeluang ke UIA..

    sy pun punya impian suatu ketika dulu utk bljr di UIA.Akan ttp,sy mdpt twrn utk bljr di Uni lain.wlaubgmana,tidak kira dmana tmpt kita mnuntut ilmu,yg penting ilmu yg kita perolehi dpt dmnfaatkn utk diri n msyrkt umumnya.

    insyaallah,suatu hr nnt akn diusahakn utk ke sana:-)

     
  12. wsalam,
    usah cemburu pada mereka, asalkan kita tanamkan tekad untuk belajar bersungguh2 di tmepat kita menuntut ilmu dah memadai...minta doa pada Allah moga apa yang diingini itu tercapai..:-)

     
  13. Anonymous Says:
  14. Setuju sgt2. "minta doa pada Allah moga apa yang diingini itu tercapai".
    *harapkan benda yg sama juga (n_n)

     
  15. mmg suka nguh jalan Akh sorang ni..(x lekat dkt rumah sungguh..)
    xpelah, baguslah Akh, sediakan payung sebelum hujan, persediaan sebelum masuk Gombak, kekgi bila masuk, dah tahu sikit2, x rasa mcm rusa masuk kampung sgt, kita yg dah tahu jln blh ajar, tunjuk sikit2 dkt org

    "Ada yang tak kenal pun tegur. haha.."
    haha, Akh tegur je la, dpt ramai kwn, sedap, b2 faham sbb b2 pun biasa wat gini, ms masuk CFS ni la, abis semua b2 tegur, abis semua org b2 gi senyum..haha..
    betul Akh, siapalah kita nak pilih2 org, berkwnlah dgn semua org, pasti kita blh belajar sesuatu ^_^ dpt benda baru

    Akh, x sabarnya nak gi Gombak gak! cantik, ada kwn pernah pergi, dia kata bsr sgt, blh sesat ^_^ tapi Akh, kwn b2 kata linguistic BAR xdk dkt Gombak..em..ada dkt Johor..education je ada dkt Gombak, x taulah mcm mana..dgr2 org ckp..b2 pun x tahu nak ambik mana lagi, Ibu b2 kata kalau nk Gombak lg, masuk Gombak..kalau nk linguitic lagi, pegi Johor..

    (Akh dah bsr dah Akh ^_^)
    p/s: Permataku - Mirwana..Akh suka sgt lagu ni..

     
  16. Memang pun suka..hee
    paham pun, buat g saje2, ada tujuannya...
    kalo cmtu, ambik education la, ok gak kan? tp, kat johor tu, dah cucuk tiang pun tak pasti lagi. ntah2 lama lagi baru nak buat, ntah2 tak buat...kan2.

     
  17. mungkin akak lah tu kata yang UIA biasa..hehe

    everyone has their own opinion..huhu

    nvrmnd.. welcome to uia..
    rasanye xda shortsem tuk batch marzuqi.. so selamat mencari kerja

     
  18. Abang marzuki kena cerita kat saya macam mana suasana kuliyyah Econs hihi ^^

     
  19. Cerita penuh RM100, cerita ringkaas RM 50. Nak yang mana?? =p

     

Pemilik Sementara

My photo
"To love someone is nothing, to be loved by someone is something, to be loved by someone you love is exciting, BUT to be loved by Allah is everything." Boleh dihubungi melalui: [ym][email]marz_focus91@yahoo.com

Pesanan Untuk Saya

Waktu Solat

Koleksi Gambar Kenangan

.

Beli Jongkong EMAS 999.9%


email/ym: marz_focus91@yahoo.com

Posts Glamor