"...andai kamu berasa dunia ini terlalu sempit utk kamu lakukan dakwah, tadahlah tangan ke langit kerana di sana luas rahmat Tuhan yang maha indah..."
(HAMKA)

: Aku tidak memiliki sesiapa dihatiku kecuali Allah~

InsyaAllah, saya nak memilikinya.

Ditulis oleh Muhammad Marzuqi Sunday, 27 March 2011

gambar hiasan

Bismillahirahmanirahim...
Satu pagi duk usha2/blogwalking blog sahabat sambil baca2 sampai tak sedar dah tengahari. Nak buat camne, Terengganu masih menangis lagi, mendung je langit. Macam kat London pun ada, kalau tak tengok jam tak tahu hari masih pagi, dah tengahari ataupun dah petang. Bersyukurlah, memang saya bersyukur dengan semua ni.:-) Macam manalah keadaan mereka2 di Jepun yang dilanda tsunami. wallahualam.

Tengah2 membaca, membelek blog tadi, terjumpa artikle di blog adik baksis. Rasa nak kongsi disini la pulak. Jadi baca2 lah buat pengajaran dan azam untuk kita beramal. Mungkin ada sesuatu yang kita boleh ambik. Lagipun, semua yang tersenarai, i.Allah saya nak memiliknya.:-)

Jika anda seorang wanita, carilah lelaki yang mempunyai sifat-sifat berikut.
Jika anda seorang lelaki, jadilah seorang lelaki yang mempunyai sifat-sifat berikut.

1. Kuat amalan agamanya. Menjaga solat fardhu, kerap berjemaah dan solat pada awal waktu. Auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan. Sifat ini boleh dilihat terutama sewaktu bersukan.

2. Akhlaknya baik, iaitu seorang yang nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Pertuturannya juga mesti sopan, melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia.

3. Tegas mempertahankan maruahnya. Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya.

4. Amanah, tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan.

5. Tidak boros, tetapi tidak kedekut. Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana.

6. Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakap-cakap.
7. Pergaulan yang terbatas, tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian.

8. Mempunyai rakan pergaulan yang baik. Rakan pergaulan seseorang itu biasanya sama.

9. Bertanggungjawab. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapanya.

10. Wajah yang tenang, tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan.

14 perkongsian

  1. Afifah Nizar Says:
  2. Salaam. saya tau abg marzuki amek ni dari blog sape. blog azwan :DD haha anyway, saya suka post yang ni xD

     
  3. wsalam, tahu aje dia...:-p

     
  4. kasihIlahi Says:
  5. semoga berjaya memilikinya! insyaAllah..

    p/s: gambar kat atas tu, gmbar kenalan rapat saye!(~_^)

     
  6. anis Says:
  7. salam.

    ape ape tips mesti nak list 10 je kan? perasan tak? :D

    suka sifat yang terakhir. last but not least. penting tuh. noted. :)

     
  8. Anonymous Says:
  9. mgkin sbb nak listkan lagi lain kali, sbbtu biasa org2 buat 10 je.hehe

     
  10. Nur Areefah Says:
  11. <---- ada semua tu? ;P

     
  12. Areefah sudah tanya. Pertanyaan mesti dijawab kan. Orang tua2 cakap, pertanyaaan tak baik dijawab dengan pertanyaan lagi. Jadinya saya jawab, yang no 5, tidak boros-yang ni mcam belum lagi. Tapi tengah cuba untuk belajar untuk tidak boros. Sbb selalu beli makanan2 ringan untuk stay up malam2, espcially air cincau, air soya dan coklat untuk bagi tenaga. Yang lain, i.Allah sederhana2 dan masih dalam pembelajaran serta pembaikian diri.:-D

     
  13. Akh baik dan soleh, Insya-Allah, Akh akan dapat memiliki yang baik dan solehah juga, sesuai dengan janji Allah, yakin dengan Dia =)

     
  14. :-)

     
  15. Anonymous Says:
  16. Pinanglah dia kerana dakwah.
    Itulah dia kerana dakwah dahulu. Kerana Allah dan rasulNya dahulu
    (n_n)

     
  17. ooouu, meromang bulu roma bc ayat tu..
    i.Allah...tp dunia kita akan datang, kita tak tahu lagi mcam mana. Hrap2 lebih baik.ameen...

     
  18. Anonymous Says:
  19. InsyaAllah,lebih baik dr semalam dan semalam.:-)

     
  20. t.kasih...

     
  21. Assalamu'alaikum...

    Suke post ini.

     

Pemilik Sementara

My photo
"To love someone is nothing, to be loved by someone is something, to be loved by someone you love is exciting, BUT to be loved by Allah is everything." Boleh dihubungi melalui: [ym][email]marz_focus91@yahoo.com

Pesanan Untuk Saya

Waktu Solat

Koleksi Gambar Kenangan

.

Beli Jongkong EMAS 999.9%


email/ym: marz_focus91@yahoo.com

Posts Glamor