"...andai kamu berasa dunia ini terlalu sempit utk kamu lakukan dakwah, tadahlah tangan ke langit kerana di sana luas rahmat Tuhan yang maha indah..."
(HAMKA)

: Aku tidak memiliki sesiapa dihatiku kecuali Allah~

Jalinan Kasih 5 di Kampung Pantos, Pahang Darul Makmur.

Ditulis oleh ...:: MeNiTi HaRi ::... Tuesday, 2 March 2010

"Amal yg paling dikasihi Allah selepas yg wajib ialah memasukkan kegembiraan kedalam hati seorang muslim" HADITH RIWAYAT AT THABRANI.

25hb-28hb Feb. PERKIM Club cfsIIUM skali lagi menganjurkan Program Jalinan Kasih. Ini adalah kali ke 5 program seumpama ini dilaksanakan. Seramai 41org pelajar + pengiring berkonvoi ke Kg Pantos, Pahang. Jauh nung di tengah bukit. Seramai 10orang pelajar lain ke kg Melayu untuk program follow up, kg yg mana jalinan kasih 4 dilaksanakan dahulu.
Ahli PERKIM nilai dan bukan ahli turut sertai program ni. Aku ke kg Pantos. Sebuah perkampungan orang asli yang telah memeluk islam kira2 beberapa taun yg lalu. Bukan kg nye yg islam, tp orangnya. 25hb, jam 3.30ptg kami bertolak dari uiam PJ terus ke kg tersebut, rancang untuk sampai lebih awal kerana kg itu tiada bekalan elektrik.Gelap!lebih kurang jam 8mlm kami sampai disana. Sememangnya Gelap. bas xdapat masuk ke dlm kwan kg, jadi kami terpaksa berjalan kira-kira 2km merentasi sungai melalui jambatan gantung. Alhamdulillah, orang-orang asli disana ringan tangan, bantu kami megangkat barang-barang makanan dan peralatan lain.

Permulaan tu agak terkejut, mereka masih membela anjing. Suasana yang tenang dan bersih tapi seram pada malamnya. ditengah2 hutan belantara, mane x seram. Tetapi, bila siang hari, suasana ceria menyelubungi kwsan tu, anak2 kecik org asli bermain2, org2 dewasa tolong kami memasak, mengemas kawasan tmpt penginapan kami, ditambah plak dgn committee yg ringan tulang dan ceria, tak habis2 bergelak ketawa smbil buat keje. itulah yg manisnya bila ukhwah kami dh mantap. Dgn adanya akak2, abg2 2nd year yg sporting tak abis, dgn abah yg xleh blah mmg menceriakan suasana.

Program apa yang dibuat disana?
1. Jalinkan ukhuwah dgn org kg.
2. Praktikal solat jumaat.
3. Sukan air+sukaneka
4. Gotong-royong
5. Pengagihan bantuan keperluan
6. Smbutan Maulidur Rasul
7. Tayangan muvii
8. dan bnyk lagi.

Pertamanya jalinkan ukhuwah dgn orang kampung, tak kira muda atau tua, kanak-kanak atau remaja. Pada awal permulaan,iaitu hari jumaat, biro catering dah start dulu buat task ni, agihkan makanan rumah ke rumah sambil beramah mesra. sangat bagus! kemudian, biro lain turut serta, iaitu biro kerohanian dan biro sukan. Kami turut melakukan praktikal solat jumaat. Biro sukan pulak bertungkus lumus menyediakan tmpt dan peralatan untuk sukan. Biro kerohanian plak seperti biasa, jaga pergaulan antara sisteras dan brothers dalam program dakwah ni.Mana tau ada yg berniat lain dari yg sepatutnya. Pada malam jumaat, Sambutan maulidur Rasul dibuat seperti dirancang, sangat simple tapi bermakna. Pulut kuning yg disediakan biro makanan diagihkan kepada orang kampung. Alhamdulillah, semua berjalan lancar setakat itu.

Pada hari sabtu, masalah timbul, air paip kecil. atau kata lain, air takde. kami terpaksa dptkan air sungai untuk mandi. bak kata lain, mandi sungai! untuk sister, paip air kat rumah dia ada plak, x aci sngguh. takpe, kami lebih seronok, dpt nikmat mandi sungai. Air untuk dimasak diambik dari rumah tok batin. alhamdulillah, masalah air selesai untuk hari itu. Elektrik?, dah ada mesin utk hidupkannya. malam kami dh disinari cahaya, siap boleh tayang movii kepada org kg. Movii yg ditanyangkan 2 malm tu, upin dan ipin geng pengembaraan dan senario the movie. Puas hati, nampak org kampung enjoy.Selain tu, hari ni jugak kami buat aktiviti seperti dirancang diatas.



Last day, ahad. biro makanan seperti biase, kak aisyah chief terer sprti hari2 sblom, bangun awal dgn anak2 buah dia utk masak sarapan. Aku ditugaskan jadi safety guard mlm tiap mlm, so ak pilih lewat pagi, boleh trus bangun dan tlg dorg. Pembahagian hadiah, tayangan video setiap aktiviti dlm masa 3 hari tu dan salam perpisahan. Dlm jam 12 tghari, kami bertolak pulang ke uiam. Salam perpisahan org kg Pantos! Pengalaman yg sangat manis dan mencabar. Next program, ke Asrama Darul Falah 13hb dan 14 hb b4 sem 3.i.Allah.

2 perkongsian

  1. Anonymous Says:
  2. BEst SGT2!

     
  3. akhmarzuqi Says:
  4. siapakah gerangan tu.siapa yg melalui pengalaman tu akan kata best.
    bersama org asli 4hari, semua dh cam org asli, cuma bercakap je lain..=) rugi xdpt blajar bahasa diorg..

     

Pemilik Sementara

My photo
"To love someone is nothing, to be loved by someone is something, to be loved by someone you love is exciting, BUT to be loved by Allah is everything." Boleh dihubungi melalui: [ym][email]marz_focus91@yahoo.com

Pesanan Untuk Saya

Waktu Solat

Koleksi Gambar Kenangan

.

Beli Jongkong EMAS 999.9%


email/ym: marz_focus91@yahoo.com

Posts Glamor