"...andai kamu berasa dunia ini terlalu sempit utk kamu lakukan dakwah, tadahlah tangan ke langit kerana di sana luas rahmat Tuhan yang maha indah..."
(HAMKA)

: Aku tidak memiliki sesiapa dihatiku kecuali Allah~

Terjah Kampus Nilai.

Ditulis oleh Muhammad Marzuqi Saturday, 3 April 2010

"qi, jom gi nilai, meeting dgn pimpinan sana." | "haa, arini?"
"jom ar, aritu ko tak gi dh" | "aku ad kelas kn aritu. t jap, aku check shedule aku, nnti ak gtau."
"ello, camne?jom ar." |" okay,tapi esok balik, tambang n makan free."


akhirnya aku berjaya jgk menjejakkan kaki ke bumi uia nilai.haa.poyo ayat. pe taknnye , dari sem lepas agi nak pegi sana, sume trbantut, trtnggal bas uia la, ad keje lain la, ad kelas la.baru-baru ni dorg gi pun ak ad kelas. Hakam(president PERKIM Nilai) ckp dorg potong kek la, makan2 la.nyampah tol, xyahla cite.haha.. sbnarnye aku pegi kali ni saje je nak cari ilham d'sana, nk tngok kelainan skit. pe kebebasan yg ada kat nilai ni yg org slalu cakap. "pegi, alami dulu baru ko tau!" mmg agak bebas hidup di nilai, lbih2 lagi bagi brothers. asrama yg pengawasannya kurang bermutu , kedai makan 24jam dbuka. mmg agak kelainan hidup di bumi pj. Gombak, Kuantan? blom pasti lagi. Di Nilai, bro boleh lepak di kedai mamat sampai larut malam, berlainan di pj, bro biase akan abiskan masa di bilik.Cafe jam 12 dh tutup. what bout sis?sis dikawal rapi,xyah risau. Di Nilai, students bebas kluar masuk. Di Pj, kat mane pagar takde guard?cuba gtau..haha...mmg guard jaga kami baik2. Tapi, d' Nilai, infrastrukturnya baru.Dari kaki kerusi kelas hggga kipas angin.
Tapi suasana di Nilai time aku pergi sungguh nyaman. Di antara bangunan dgn bangunan lain ada pohon yg rendang, boleh merehatkan badan yg pening. Panas diajak time tido dan bas yg air-cond hampeh(nofunction ) dh jadi sejuk bile smpai disni. Kat sane jumpela budak2 skolah lame, yang duk usim pun adjumpe lepak kat kedai makan sane. Kami yg pegi ni, ala cuma 3 org je pegi, sisters takde, senang!

Pengajaran kat sini nak bagitau, pe yg kita dengar, pe yg kita baca sebenarnya belom lagi terbukti kita memahami sesuatu, biarlah sesuatu tu tempat ker, orang ker, keadaan ker, barang ker. Kita pasti dan perlu mengalaminya terlebih dahulu, barulah kita boleh mengeyakan sesungguh2 nya. Tapi kalau tak menghayatinya pun tak guna.nonsence.Esok, 'rock climbing' bersama sahabat seusrah di Shah Alam.

p/s: kamera sentiasa ad bersama,gambar slalu diambil,tp wifi xstrong untuk mg'upload pic.*sedih*

9 perkongsian

  1. wah..sedap2
    tunggulah kedatanganku wahai uia nilai...^_^ harap2 ramai tj gi nilai...Insya-Allah..Amin..

    aa..bebas gane Akh..bukan bebas pelik2 kan
    ibu b2 kabo, ade org cite uia nilai budak ye baik2...gi masjid sokmo sbb masjid dekat..sejuk je tgk..betul ke

     
  2. marzuqi Says:
  3. uia pj pun ad masjid sebelah je..atas org tu, kalu dia kuat dan nak cari pahala berjemaah, dia tau sendiri mana arah yg patut dia gi. Masjid kat nilai cantik ,besar..bebas pelik?bagaimana tu.huu.bebas dari segi persekitaran.tu je...yg lain?akh gi time cuti,xdpt tngok ramai student kluar.ramai duk terperak dlm bilik..

     
  4. LOO (o_o) Says:
  5. to syauqah: g la uia pj..hehe

    to qiqi: akh, =P... kedai mamat tu apa? kedai minah tade ke?? hahax

     
  6. marzuqi Says:
  7. junior saya nak ambik Ba la kak.dia geng saya,boleh buli akak t.haha.
    kedai mamat tu adik bradik tok batin, dia yg menjual makanan.kalu tok batin ni dia makan je kot.tak taula, mgkin isteri dia lebih tau kan.btol tak kak?

     
  8. akak pembuli, eh silap, kes terpengaruh ni...Kak Aisyah...^_^ *lambai2 tgn*...Kak Aisyah uia pj ke...Insya-Allah, kalau ade rezeki nk gi uia nilai, ada kawan2 yg ambik course sama...^_^...akak, kita taaruf sini kjp...nama saya Rabiatul...akak boleh panggil saya b2....^_^


    Akh, dulu boleh la b2 geng Akh...skrg b2 geng kak Aisyah dh....kan kak, ^_^ *angkat2 kening*

    (meh kita buli dia kak...langkah pertama....kita hack blog dia...sbb dia sgt syg blog ni...tu kelemahan...)

     
  9. LOO (o_o) Says:
  10. akh, =P..tak btul tu.tok batin dah tak makan kat kedai sbb da ad 'chief of chef'.hahax

    b2,kte hack je.kte amik emel dia cm yg penah jd ritu.habis tak keruan idup dia.bez nih.hahax

     
  11. marzuqi Says:
  12. NAMPAKNYEE mereka bersepakat@bersekutu. mmg pakatan ni harus diganyam cukup2.buatla yg termampu ye.nilai cukup indah time ptg2.segar udaranya=)

     
  13. kak Aisyah, kita hack dan kita ambil alih blog dia, bagi dia pekerjaan sbgi seorg pesara blog. sedap ni, hahax ( geng kene suka cara same,haha)

    Akh qiqi tgk je la =P

    x sabar nk tunggu upu...gane la kekgi..dapat dekat mana x tau...

     
  14. marzuqi Says:
  15. kakaisyah,jgn tak buat.haha..saye ni garang++.tanye b2 camne saya lead dorg dulu.sebbaik xde yg menangis.ke ad ah,lupe dh.hu3

    b2, jgn derhaka.berdosa.kan akh tak mengaku junior kan..=| kalu rase dh rajin, try la hack.tapi dulu akh ade ajar hack ker dlm website team eh?xdop2.jgn blajar dan mengajar bab tu.

    akh doakan terbaik untuk junior akh ni.

     

Pemilik Sementara

My photo
"To love someone is nothing, to be loved by someone is something, to be loved by someone you love is exciting, BUT to be loved by Allah is everything." Boleh dihubungi melalui: [ym][email]marz_focus91@yahoo.com

Pesanan Untuk Saya

Waktu Solat

Koleksi Gambar Kenangan

.

Beli Jongkong EMAS 999.9%


email/ym: marz_focus91@yahoo.com

Posts Glamor