"...andai kamu berasa dunia ini terlalu sempit utk kamu lakukan dakwah, tadahlah tangan ke langit kerana di sana luas rahmat Tuhan yang maha indah..."
(HAMKA)

: Aku tidak memiliki sesiapa dihatiku kecuali Allah~

Kembara Berperahu ke Kg. Perangkap, Sungai Koyan, Pahang Darul Makmur..

Ditulis oleh Muhammad Marzuqi Monday, 29 March 2010

Islam stands For Universal Brotherhood. 26-28hb,satu lagi program bersama komuniti Kelab Perkim Uia, kali ni di Perkampungan Orang Asli, Kg. Perangkap, Pahang, nama yg berhampiran kawasan kg itu-Kuala Medan, Sungai Koyan. Kali ni students dari IMU turut join jgk program kami. 2 wakil diorg dihantar utk perkenalan dan selebihnya students uia sendiri. Semua 5 brothers dan 7s isters.

Bermula 26hb mlm, jam 12.15 pagi, kami bertolak dari ASDAF,PERKIM menaiki 2 kenderaan, 4wayz drive dan van. Perjalanan ke jeti Sungai Koyan yang sebenarnya mgkin agak seram di tgh2 mlm mjdi happy bile ad saje yg berseloroh.Itulah Pakcik M. Nor. Aku, chief memasak iaitu KakAisyah dan Ira bersama abah (Pakcik M.Nor) menaiki 4wheel drive, pelajar lain menaiki van yang dipandu gilir pelajar sendiri, Farid dan Afiqi. Kami berhenti rehat di masjid Raub untuk tido dan subuh sblom brtolak ke jeti. Perjalanan kalau ditambah tolak mgkin mgambil waktu slama 4-5 jam.
bersama org kg Pantos.
masak-masak
Kemudian, dari jeti kami dibawa naik 4 perahu/bot2 ke kg. Perangkap. Perjalanan panjang yg sangat2 memberi seribu kali kenangan. Sampai di kg Perangkap. Kami disambut meriah oleh tok batin dan orang-orang kampung yang telah menunggu di jeti sana. Barang-barang yang dibawa oleh kami seperti makanan, hadiah, peralatan memasak diangkat terus oleh orang kampung. Jujur aku katakan mereka pandai melayan tetamu.

Setelah itu, kami berkemas pulas menyiapkan terus minuman tghari sambil berkenal-kenalan dgn orang-orang kampung disana. Disini juga taaruf dilangsungkan. Kemudian banyak lagi aktiviti yang kami sempat laksanakan:
- sukaneka bersama orang kampung
- tazkirah magrib disurau mereka.
- Perucapan drpd wakil pelajar, wakil orang kampung
- mandi manda ceria!

Walaupun masa yg singkat dan sangat memenatkan, tetapi pengalaman menaiki sampan yang mencabar, berkenalan dgn orang asli di kampung Perangkap ni sangat mengujakan kami sekali lagi. Sebelum pulang, majlis pemberian hadiah dan barangan dapur kepada orang-orang kampung dijalankan. Alhamdulillah kami dan orang-orang kampung nampaknya hepi. itu yang kami mahukan.

"Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki hal-hal terbaik,mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya."

Tengahari 28hb kami bertolak pulang. Sebelum terus pulang, kami ke Janda Baik untuk mandi manda lagi sebagai ganjaran dan merapatkan ukhuwah kami semua!.Next program: Ke Kg. Pantos skali lagi, kali ni bersama tajaan Petronas pada 9-11april dan Ke Kg. Harung, Pahang pada 23-25 April, oppss 26april is my birthday.hehe. Jika tiada apa-apa halangan, aku akan turut serta lagi. Insya-Allah.

p/s:internet slow,pic next time lorh.

14 perkongsian

  1. LOO (o_o) Says:
  2. mana cte pgalaman kena buli ngn chef??hahax

     
  3. LOO (o_o) Says:
  4. ops..ada org tu lupa nk cte yg dia cedera ms tunjuk terel nk wt terjun anjal kat janda baik..last2 tertetak tapak tgn..hahax

     
  5. marzuqi Says:
  6. chief of chef.haha.senget punye akak..kenela nnti. skit je kak, tak perlu dipanjangkan cite. mgkin saya akan cite sal org tu pandu bmw tayar berasap.haha..

     
  7. sYaFuaD Says:
  8. Huhuhu.. Ape lg.. Cter je la.. X sabo den nk mendgornye...

     
  9. marzuqi Says:
  10. fuad, mu suh akak ar cite..baru best..huhuu.suh dia cite time nak gi janda baik lalu.huhuu..

     
  11. muhammad, 4wheel drive lah..jalang sokmo yer?bila nok mari dumoh nie?

     
  12. marzuqi Says:
  13. haha..stakat ni every weekendx gok.ingat nok gi gok, tapi ahad ad keje lok kat shah alam..hehee..tngok ar nnti..
    p/s:gane kakma jumpe blog niiiihh...

     
  14. ganner jupe?ada laaa..i kan org IT :)

     
  15. marzuqi Says:
  16. eleh, padahal jupe time org letak link kat y!m tu.kan,kan...nak printer kat rumah kakma tu bleh?baikin letak ink lu..kalu okay baru qi balik subang.heheee

     
  17. Akh Muhammad, berseloroh la bukan berselorah

    byknye aktiviti,b2 baru baca,rasa penat dah

     
  18. marzuqi Says:
  19. time kasih..biaselah kesilapan manusia menaip ikut suke hati.huu..
    baca pun penat..?ish3

     
  20. ya Muhammad,nak printer tu amik ler..tapi bekki dirri ah..ble?dok pong nnnt suruh abg rie tgk kan..ok?

     
  21. marzuqi Says:
  22. kakma sruh ar abgrie tngok.hujung minggu ni qie gi perkampungan org asli plok.nak ikot?bleh je,bagi nama,ic,no matrik...=)

     
  23. marzuqi Says:
  24. kakma minta la abgrie tngok. bekki la lu.org takdop duit nk bekki2 ni.kakma kan businesswomen+manager..=)

     

Pemilik Sementara

My photo
"To love someone is nothing, to be loved by someone is something, to be loved by someone you love is exciting, BUT to be loved by Allah is everything." Boleh dihubungi melalui: [ym][email]marz_focus91@yahoo.com

Pesanan Untuk Saya

Waktu Solat

Koleksi Gambar Kenangan

.

Beli Jongkong EMAS 999.9%


email/ym: marz_focus91@yahoo.com

Posts Glamor