"...andai kamu berasa dunia ini terlalu sempit utk kamu lakukan dakwah, tadahlah tangan ke langit kerana di sana luas rahmat Tuhan yang maha indah..."
(HAMKA)

: Aku tidak memiliki sesiapa dihatiku kecuali Allah~

Sehari Semalam di Open House Abah!

Ditulis oleh Muhammad Marzuqi Monday, 27 September 2010

Salam SYAWAL 1431H. 25hb baru2 ni aku dan awok2 PERKIM lain pegi memeriahkan Open House Abah. Orang kuat PERKIM ni. Sebelom kami dapat berdikari untuk buat program dengan masyarakat Asli secara terus menerus, dialah selalu kitaorg angkut untuk guide ape2 yang patot time mula2 nak dekatkan diri dengan Perkampungan2 Orang Asli baik di Pahang, Perak, Kedah dan Selangor. Dialah guide kami time program 2 kali sebulan masuk kampung tu. Abah seorang Polis, ummie seorang Caterer, rumah dorang di area Bukit Jalil. Kalau ade dinner, atau event besar2 yang perlukan caterer, aku slalu minta ummie buat. Sepatotnya aku dan geng2 PIMPINAN kelab kene gi UKM, tapi dorg plak ad program, so ad event kat rumah abah, follow sampai kenyang perut ar.

izzat, myself, farhan

Dari pukul 10 pagi sampai 11 malam duk sana. Bukan duk makan2 je, duk kemas2, tolong2 apa yang patot la kan. Memang segan kalau duk saje2 tak buat ape2, walaupun tak disuruh tapi dah biase buat keje rumah ni. (huhu) Tapi makan pun lebih kurang banyak je dengan buat keje kan. Daging kambing BBQ, ayam BBQ, Sup tulang, nasik bukhari, kuih2 raya (memang perlu ad ar), laksa Penang, nasi impit dan macam2 lagi. KENYANG, itu lah perasaan bila perut selalu diisi. Macam2 disuap, haha..biar rasa, nak gemuk kan. Kene makan banyak skit. Yang best daging kambing, alhamdulillah stakat ni aku dapat makan daging kambing banyak2 agi, tak rasa pening. Makan selagi dapat makan. huh.

Lepas Open House, lbih kurang abis dalam kul 8 malam gak, kitaorg siap2, kemas2 kat luar, angkat barang, meja dan pekakas2 lain. Kasi licin semua. Kemudian tapau! huh. aku tapau nasi impit untuk rumates, kuih2, buah2 skit. Siap2 semua, dapat duit raya daripada Kakngah (dapat2^^), kemudian brtolak balik PJ dalam jam, tak alert LANGSUNG pada jam. (careless btol hari tu) Tapi nasib mmg careless tadi mmberi pengajaran, tak dapat lalui main entrance!! sebab dah lewat 1 jam lebih dari waktu biase. Actually kene masuk b4 10pm, but kami dah terlajak dekat2 nak masuk 12 am dh. Huh.memang sakit ar. Mak Guard confirm tak bagi masuk tanpa hitam putih. Nak masuk kene saman dulu. Aku takleh buat ape2 dh. No idea langsung. Rasa penat sangat. Last2, ad yang nak masuk jugak sebab exam esokkan hari, dorang tempuhilah saman tu. rEDHA jelah, takpela ye, nnti bleh rendhkan bayaran tu. Tapi aku tetap taknak kene saman, takot la kene black list nama. Aku dhlah pegang jawatan, Student representative plak tu, abis la kalau ad kene saman. No! lebih baik tak tido daripada kene saman. Tido bleh qada' je lain kali.

Pastu, rancang2, call abah, stay tido rumah abah. huh. Bukan nak bebankan, tapi terpaksa. Jadi, beberapa orang yang tak tempohi saman tu, tido lah kami d rumah abah. Sampai je rumah abah, makan lagi. huh. makan2 pastu megantuk, tido depan tv lpas tengok Discovery Channel. (huhu) Esokkan baru balik. Oleh kerana dah sikit je tinggal ni, bleh ar kitaorg naik satu van. Muat! takyah ulang alik.. Balik2, aku kene bukak buku! study for EXAM dan Portfolio Day! yeah, masa untuk kelam kabut dan on pressure lagi!!!

2 perkongsian

  1. NUR SYAZWANI Says:
  2. memang best..hik8..smapai cry2

     
  3. marzuqi Says:
  4. sapelah yg cry tuh kan..ish3

     

Pemilik Sementara

My photo
"To love someone is nothing, to be loved by someone is something, to be loved by someone you love is exciting, BUT to be loved by Allah is everything." Boleh dihubungi melalui: [ym][email]marz_focus91@yahoo.com

Pesanan Untuk Saya

Waktu Solat

Koleksi Gambar Kenangan

.

Beli Jongkong EMAS 999.9%


email/ym: marz_focus91@yahoo.com

Posts Glamor